Helyi időjárás

Példaértékű együttműködés a környezetvédelem jegyében

Az ALFÖLDVÍZ Zrt. mint felelős környezeti gazdálkodó hosszú távú környezet- és természetvédelmi stratégiát dogoz ki. A program egyik legfontosabb állomásaként a szolgáltató együttműködési megállapodást kötött a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságával, a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesülettel, valamint a Zöld Csütörtök Természetvédő Körrel.

Fotó: Ignácz Bence

Az ALFÖLDVÍZ a rábízott természeti értékekért felelős szolgáltató nélkülözhetetlennek tartja a környezettudatos gondolkodás, a környezet- és természetvédelem fontosságára való figyelemfelhívást. A víziközmű-szolgáltatók környezetvédelmi felelősségvállalása nem csak társadalmi, hanem gazdasági szempontból is kiemelten fontos. A 21. században egy szolgáltató számára már természetes, hogy működését környezetével, a környezeti értékekkel összhangban végezze, ezzel is biztosítva a fenntartható fejlődést.

Az ALFÖLDVÍZ nem kampányszerűen kíván foglalkozni a környezet- és természetvédelemmel. Ezért hosszú távú stratégiát kíván kidolgozni. A program első pontjaként - a közműszolgáltatásban egyedülállóan - a Föld Napján VÍZZEL, LÉLEKKEL címmel környezetvédelmi nyereményjátékot hirdetett a szolgáltatási területén élő felhasználóknak.

Második lépésként partnereket keresett maga mellé, a stratégia kidolgozásához és végrehajtásához. Mivel a gazdasági társaság Békés és Csongrád megyében szolgáltat, ezért kézenfekvő megoldás volt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságával való együttműködés, hiszen az Igazgatóság és az ALFÖLDVÍZ szolgáltatási területe nagyjából lefedi egymást. A civil szerepvállalást is fontosnak vélte a szolgáltató, ezért felkért egy Békés és egy Csongrád megyei környezet- és természetvédelemmel foglalkozó civil szervezet is az együttgondolkodásra. Így esett a választás a szegedi székhelyű Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesületre, mely 1987-ben alakult meg - a vidéki természetvédelmi egyesületek sorában a másodikként - azzal a céllal, hogy a dél-alföldi régió természet- és környezetvédelem iránt elkötelezett polgárait, közösségeit összefogja, munkájukat, törekvéseiket koordinálja, segítse. Illetve a békéscsabai illetőségű Zöld Csütörtök Természetvédő Körre, mely szervezet 2004 óta olyan programok szervezésével és lebonyolításával foglalkozik, amelyek elősegítik minden korosztály környezettudatos életszemléletének kialakítását.

A közös munkáról a három környezet- és természetvédelmi szervezet és az ALFÖLDVÍZ együttműködési megállapodást írt alá Békéscsabán, a Körösök Völgye Látogatóközpont Réthy Zsigmond termében. A sajtónyilvános eseményen elsőként dr. Csák Gyula, a szolgáltató vezérigazgatója szólalt fel. Elmondta, hogy munkájuk hangsúlyos eleme a természetvédelem, a természeti környezet megóvása. 130 településen szolgáltatnak, így a társadalmi szerepvállalásuk is igen jelentős kell, hogy legyen – „Vízzel, lélekkel” jelmondatuk is a természetvédelem melletti elkötelezettségüket mutatja. Nem véletlenül kerestek hát értékteremtő partnereket. A partnerség kétirányú, mellyel reményeink szerint mindkét fél, de elsősorban az itt élő emberek járnak jól – tette hozzá a cégvezető. Gyakorlatilag ez egy környezettudatos gondolkodást kíván meg részünkről, de nyilvánvalóan nemcsak nekünk kell így cselekednünk feladatunk által, hanem meg kell próbálnunk felelősen a társadalom gondolkodásában is ezt a szemléletet megjeleníteni. Ezzel a programmal ennek az üzenetét szeretnénk elvinni a fogyasztókhoz – fogalmazott dr. Csák Gyula. A vezérigazgató az anyagi támogatás mellett kiemelte a közös terveket, munkákat, így a szolgáltató telephelyeinek védvonalán aktív madár- és denevérodú telepek kialakítását.

Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója örömének adott hangot és példaértékűnek nevezte, hogy egy regionális szerv eljutott oda, hogy ilyen fontosnak tartja a környezet ügyét. Úgy vélekedett, hogy a közös gondolkodás természetes alapokon, a környezet iránti elkötelezettségen alapul. Kiemelte, az Alföldvízzel való együttműködésük részeként fontos üzeneteket juttathatnak el a lakossághoz, illetve a cég támogatásának köszönhetően három rendezvény, a biharugrai Bihari Táj Napja, a Dévaványai Túzokfesztivál és a Makó melletti természetvédelmi nap válik még karakteresebbé. Ezen felül valamennyi lehetséges fórumon együtt képviseljük majd a közös értékeket - tette hozzá Tirják László.

Dr. Ilosvay György, a fennállásának harmincadik évfordulóját jövőre ünneplő szegedi központú, de regionális Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon kevés cég képvisel olyan felelősségteljes gondolkodást, mint az Alföldvíz Zrt. A felajánlott összegből négy programot kívánnak megvalósítani: Folytatjuk Teleki-virág elnevezésű, középiskolások számára életre hívott vetélkedősorozatunkat. Magbörze című programunkban a klímaváltozást jól tűrő növényeket népszerűsítjük. Segítségével hidrobiológiai kutatásokat is végzünk, és olyan középiskolásokat foglalkoztatunk, akik nálunk töltik a kötelező 50 órányi közösségi munkájukat – mondta el dr. Ilosvay György.

Boldog Gusztáv, a Zöld Csütörtök Természetvédő Kör szakmai kapcsolattartója egyesületükről elmondta, hogy ők nem tudományos-szakmai tevékenységet folytatnak. Munkájukat könyvtári gyermekszakkörként kezdték, ám az évek során egyre több szülő, egyre több felnőtt szimpatizált tevékenységükkel, és csatlakozott hozzájuk.
— Fő feladatunknak a szemléletformálást, illetve a természetvédelem gyakorlati oldalának népszerűsítését tekintjük. Nyári táboraink pedig az egész Kárpát-medencét, a határon túli területeket is érintik. Az Alföldvízzel való együttműködés részeként a helyi természetvédelmi területekre fókuszálunk majd.

 

Fotó: Ignácz Bence

A sajtónyilatkozatok után a résztvevők aláírták az együttműködési megállapodásokat. majd a közös munka jövőbeni sikerére egy-egy pohár vízzel koccintottak.


 

 

Invalid RSS link or you're not allowed to read this Picasa gallery or album.

Facebook

Ki van online?

Oldalainkat 24 vendég és 0 tag böngészi