Helyi időjárás

A ZCS természetvédelmi tevékenységeiről

Ebben az évben lesz 20 éve, hogy városunk vezetése hosszú előkészítő munka után több természetközeli állapotban fennmaradt területet, jeles fákat, fasorokat védetté nyilvánított (Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésének 11/1997.(III.27.) önkormányzati rendelete a helyi jelentőségű természeti értékek védetté nyilvánításáról). A védetté nyilvánítást a Munkácsy Mihály Múzeum egykori, Réthy Zsigmond által vezetett Természettudományi osztályának dolgozói, Kertész Éva botanikus és Dr. Domokos Tamás malakológus készítették elő, majd a védett értékek sorát Szelekovszky László elsősorban jeles fákkal, fasorokkal tovább bővítette.

 

Békéscsabát és környékét kb. 700 éve formálja az ember, az eltelt időszak alatt az ősi állapotok teljesen átalakultak, eltűntek, azokat többnyire akaratlanul csak reprodukálni tudta a városlakó. A természeti rendszereket, domborzatot, talajadottságokat, klímát szerencsére még nem alakítottuk át visszavonhatatlanul és az egykor itt élt fajok sem pusztultak ki maradéktalanul.

A védett területek sorából kiemelkednek azok a ternészetközeli élőhelyek, melyek természeti múzeumként a 19. századi folyószabályozások előtti táj képét mutatják, utolsó menedéket adva az egykor itt élő növény- és állatvilágnak (Erzsébethelyi (Jaminai) belvíztározó és környéke, Negyedik kerületi belvíztározó és környéke, Élővíz-csatorna, Gerlai védgát és kubikjai).

A lecsapolt területeken kiterjedt rétségek alakultak ki, melyek zöme országos, sőt európai védelem alatt is áll. Ilyen helyi védett, részben NATURA2000 oltalom alatt is álló gyepterületünk az Öntözött rét.

Erdőben nem dúskál a megye és ez az adat Békéscsabán sem jobb. Országosan messze a leggyérebben erdősült megye a miénk (5%), ha ebből a területből kivonjuk az ökológiai, természetvédelmi szempontból értéktelen faültetvényeket (nemesnyárasok, akácültetvények), még rosszabb a helyzet. Ezt felismerve ültették elődeink a ’70-es években a város tüdejének szánt Parkerdőt, mely szintén védelem alatt áll csakúgy, mint a kultúrtörténeti és természeti értékekben gazdag Ó-gerlai Kovácsi erdő és kastélyparkjaink Gerlán és Pósteleken.

A Polgármesteri Hivatal megbízásából egyesületünk 2011-ben felmérte a Békéscsaba területén található természetvédelmi területek, értékek állapotát és a felkérésnek megfelelően javaslatot tett azok kezelésére.

Az ALFÖLDVÍZ Zrt-vel 2016. szeptemberében kötött együttműködési megállapodásunkban többek között azt vállalta egyesületünk, hogy lehetőségéhez mérten közreműködik a város természetvédelmi feladataiban.

2017-ben a ZCS programjaival, kirándulásaival megcélozza a védett területeket, ezekre a kirándulásokra szeretettel vár minden érdeklődőt. Ezeken a túrákon a résztvevők megismerhetik városunk természeti értékeit, a túrák során begyűjtött tapasztalatainkat a jobbítás szándékával megosztjuk a természetvédelmi kezelést végző illetékesekkel és a ZCS csatornáin minden további érdeklődővel is.

A 2017-es programsorozatot március 5-én, vasárnap kezdjük, amikor a Parkerdőben kihelyezett madárodúkat kitakarítjuk és felkészítjük az idei költési szezonra. Az érdeklődőket 9 órára várjuk a CsabaPark „Kolbászos” játszóterének parkolójába.

További programjainkat hamarosan közzétesszük a www.zoldcsutortok.hu honlapunkon és az egyesület közösségi oldalán: https://www.facebook.com/zoldcsutortok

 

Invalid RSS link or you're not allowed to read this Picasa gallery or album.

Facebook

Ki van online?

Oldalainkat 12 vendég és 0 tag böngészi